Or

Utbredelse

Middelstort lauvtre og det finnes to typer i Norge; gråor og svartor. Gråor er mest utbredt og den finnes over hele landet, nord til Oldervik i Finmark. I Sør-Norge finner vi den opp til 1100 moh.

Voksested

Gråor er et hardført treslag med forholdsvis stort lyskrav. Den kan vokse under mange ulike forhold. Trives godt langs åkerkanter, bekker, friske dalskråninger, elvebredder og sjøstrender.

 

Or har lett for å gro på åpne flater, som for eskempel opphør av beite, der det har gått ras og helst på leirgrunn.


Estetiske kvaliteter

Gråor kan bli opptil 20 meter høy. Den har glatt bark som er grå eller lysegrå med et grønt skjær. Eldre bark kan få noen dypere furer nederst på stammen. Bladene er skarpt tannede, matt grønne på oversiden og grålig på undersiden.

 

Veden er gulhvit som nyhogd, men den får snart en oransjegul til brunrød farge. Veden har alltid et varmt, gyllent preg.

Egenskaper og bruksområder

Lett og sprøtt treverk. Ikke spesielt slitesterkt. Or råtner lett i kontakt med jord eller ved vekslende fuktighetsforhold.

 

Begrenset anvendelse, men egner seg godt til spikkearbeid og treskjæring med barn, til leketøy, blyanter, billedrammer, skaft og som emne for dreiing.

KDiS_logo_vertikal_fullfarge.jpg

Besøk oss:

SEILET - Huset for kunst og kultur i skolen

Fossveien 24

0551 Oslo

452 31 262

kontor @ kunstogdesign.no

  • Facebook Clean
  • Instagram Clean

Kunst og design i skolen

er medlem i SEF

© 2014 KUA DESIGN
Kristian.andaur@gmail.com

Ansvarlig nettredaktør:

Bibbi Omtveit