Treslag

Osp

Utbredelse

Osp er vårt nest mest utbredte lauvtreslag – etter bjørka. Osp er dominant og sprer seg raskt. Det finnes osp over hele landet, men den er mest utbredt på Sør- og Østlandet.

Voksested

Få krav til voksested, men den trenger mye lys. Etablerer seg gjerne på gammel jordbruksmark, i jordkanter, og i lier. Den vokser dårlig på tørr, karrig mark og typisk kystklima med mye vind og høy luftfuktighet passer osp dårlig.

Estetiske kvaliteter

Osp kan bli opptil 25 meter høyt. Bladet er rundt med butte tenner i bladranden. Stilken er omtrent like lang som bladet. Stammen er karakteristisk og er ofte grågrønn og glatt.

 

Lite synlige årringer. Veden er hvit til gulaktig og holder seg lys over tid. Liten fargeforskjell mellom yte- og kjerneved.

Egenskaper og bruksområde

Dersom du ikke har tilgang på lind er osp et godt alternativ. Er mykt i fersk tilstand og egner seg derfor godt til spikke- og skjærearbeid med barn.

Lett treslag med styrkeegenskaper omtrent som gran. Krymper forholdsvis lite ved tørking. Blir brukt til fyrstikkproduksjon.

​​​

Or

Utbredelse

Middelstort lauvtre og det finnes to typer i Norge; gråor og svartor. Gråor er mest utbredt og den finnes over hele landet, nord til Oldervik i Finmark. I Sør-Norge finner vi den opp til 1100 moh.

Voksested

Gråor er et hardført treslag med forholdsvis stort lyskrav. Den kan vokse under mange ulike forhold. Trives godt langs åkerkanter, bekker, friske dalskråninger, elvebredder og sjøstrender.

 

Or har lett for å gro på åpne flater, som f.eks opphør av beite, der det har gått ras og helst på leirgrunn.

Estetiske kvaliteter

Kan bli opptil 20 meter høy. Gråoren har glatt bark som er grå eller lysegrå med et grønt skjær. Eldre bark kan få noen dypere furer nederst på stammen. Bladene er skarpt tannede, matt grønne på oversiden og grålig på undersiden. Rett etter felling blir veden brun, men etter tørking er den svakt rødlig. Veden er gulhvit som nyhogd, men den får snart en oransjegul til brunrød farge. Veden har alltid et varmt, gyllent preg.

Egenskaper og bruksområde

Lett og sprøtt treverk. Ikke spesielt slitesterk. Or råtner lett i kontakt med jord eller ved vekslende fuktighetsforhold.

 

Begrenset anvendelse, men egner seg godt til spikkearbeid og treskjæring med barn, til leketøy, blyanter, billedrammer, skaft og som emne for dreiing.

Lind

KDiS_logo_vertikal_fullfarge.jpg

Besøk oss:

SEILET - Huset for kunst og kultur i skolen

Fossveien 24

0551 Oslo

452 31 262

kontor @ kunstogdesign.no

  • Facebook Clean
  • Instagram Clean

Kunst og design i skolen

er medlem i SEF

© 2014 KUA DESIGN
Kristian.andaur@gmail.com

Ansvarlig nettredaktør:

Bibbi Omtveit